Raisio


HAUNISTEN ALLAS JA FRISBEEGOLFRATA
Santaojantie, Raisio. Samassa paikassa on frisbeegolfradan lähtöpiste.


Luonnonkauniin Haunisten altaan kiertäminen on päiväretkeksi sopiva lenkki mäntymetsässä aivan veden tuntumassa (pituus 3,5 km). Reitin varrella on kaksi laavua, kaksi käymälää ja kaksi tulipaikkaa puuvajoineen. Alueella on myös täysimittainen 18-väylän frisbeegolfrata. Toiselle taukopaikalle on esteetön kulku n. 400 m parkkipaikalta.

www.raisio.fi


KROOKILAN KOTISEUTUKESKUS
Krookilankuja 40


Maittavaa lounasta ja tunnelmallisia juhlahetkiä idyllisessä miljöössä Raisiossa. Kotiseutukeskuksen maalaismainen pihapiiri ja rakennukset soveltuvat hyvin perhejuhlien ja ulkoilmatilaisuuksien järjestämiseen. Sen kokoontumistilat tarjoavat erinomaiset puitteet kokouksille ja monille tapahtumille.

www.raisio.fi
www.krookila.fi


RAISION ALPPIRUUSUPUISTO
Kirkkoväärtinkujan lukion puoleinen pää


Sadunomaisessa Alppiruusupuistossa kukkii yhteensä noin 1400 alppiruusua. Kukinta ajoittuu toukokuun loppupuolelta juhannuksen tienoille. Kukinta-aika voi hieman vaihdella, lämpimänä keväänä kukinta alkaa aikaisemmin ja voi jäädä lyhyemmäksi kuin viileänä keväänä.
Alppiruusupuiston vieressä on parkkipaikka. Metsän läpi kulkee kevyen liikenteen reittejä, joista näkee koko istutusalueen, mutta halutessaan voi poiketa myös pienemmille metsäpoluille. Kahvikioski.

www.raisio.fi


RAISION KESKUSPUISTO JA KETO
Lautamiehenkatu, Raisio


Puistossa kasvaa monipuolisesti lehtipuita sekä marja-ja koristepuita ja katajia. Uusia istutuksia ovat mm. punapyökki, punahevoskastanja, riippakatsura, riippapunapyökki, punatupelo ja amerikanhumalapyökki.
Puiston pohjoisosassa on keto- ja niittyalue, jolla kasvaa mm. päivänkakkaraa, sikoangervoa, verikurjenpolvea, kissankelloa, metsäkurjenpolvea, käenkukkaa ja oranssikeltanoa. Puistosta on löydetty merkkejä rautakautisesta asutuksesta ja se on muinaismuistolain suojaama.

www.raisio.fi


RAISION KIRKKO JA KIRKKAUDEN KAPPELI
Kirkkotie 2, Raisio


Raision keskiaikainen kivikirkko on 1500-luvun alusta. Legendan mukaan kirkon rakensivat jättiläiset Killi ja Nalli. Jättiläiset riitaantuivat maksusta papin kanssa, ja uhkasivat hajottaa kirkon kallionlohkareella. Killi kuitenkin paiskasi vahingossa lohkareen mereen Ruissalon edustalle, jossa se on edelleen Kukkarokivenä. Kirkossa on mahdollisesti Suomen vanhimmat hautakivet. Hautausmaalla on myös Kirkkauden kappeli, ainutlaatuinen sisäuurnahautausmaa.

www.raisionseurakunta.fi


UIKKUPOLKU, LINTUTORNI JA TIMALIPOLKU
Opasteet Raision venesatamasta, Hahdenniementie 1, Raisio


Uikkupolku (4 km) kiertää Raisionlahden pohjukan. Reitin varrella on lintutorni ja luontopolkutauluja. Lähtöpaikkana esim. lintutornin P-alue Nesteentien varrella (ennen Hahdenniemen venesatamaa).

Timalipolku on Uikkupolulta erkaneva, Viheriäisten merellisen rehevään rantamaisemaan johtava ympäristöpolku (3,8 km). Se palvelee myös venesataman käyttäjiä. Opasteet venesatamasta.

www.raisio.fi


TAIDETTA JA ARKEOLOGIAA MOBIILIOPASTUKSINA

Tervetuloa tutustumaan Raisioon reippaillen omaan tahtiin. Tutuksi tulevat niin julkiset taideteokset kuin arkeologiset kohteet. Esihistoriallisia ja historiallisia kohteita Raisiossa on koottu myös karttaan, jota on saatavilla kirjaston yhteispalvelupisteestä ja kaupungintalolta.

Mobiiliopastus ja kartat ladattavissa:
www.raisio.fi/harkko

Kuva: Mika Natri, Kaaret, 2020, ruostumaton teräs ja led-valot