Turku


KATUTAIDE

Turku on täynnä katutaidetta, johon voi törmätä melkein missä vain. Kartalle on koottu suurimmat muraalit ja ympäristötaideteokset. Omalla tasollaan ovat Turun nuorisotyö 70 vuotta -juhlavuoden aikana tehdyt seinämaalaukset ja Turku Energian ympäristötaideteokset.

Lataa maksuton Citynomadi-mobiilisovellus kännykkääsi ja etsi reitti ”Katutaidetta Turussa”.

Lisätietoja

KAUPPAHALLI
Eerikinkatu 16, 20100 Turku


Vuonna 1867 toimintansa aloittaneessa Turun Kauppahallissa on toiminut yrittäjiä jo kolmella eri vuosisadalla. Löydätkin hallista ainutlaatuisen tunnelman aivan Turun sydämessä.

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtiprofessori Gustaf Nyström. Kauppahallista löydät kattavasti laadukkaat herkut ruokapöytään, mutta halli on nähtävyys jo itsessään.

Lisätietoja


KULTTUURIKUNTOILE TURUSSA!

Eläydy ja tutustu Turkuun Aurajokivarren kulttuurikuntoilureitillä, jossa yhdistyy pirteästi sekä kulttuuri että liikunta. Neljätoista eri reittiä tutustuttavat sinut Turkuun niin ihmeiden, rakkaustarinoiden, patsaiden kuin kaupunkitarinoiden kautta. Kulttuurikuntoilun tarjoamien eri näkökulmien ja teemojen kautta Turku näyttäytyy varmasti uutena!

Lataa maksuton Citynomadi-sovellus. Etsi reitit hakusanalla ”kulttuurikuntoilu”.

Paperikartat Turun kirjastoista ja matkailuinfosta.

www.turku.fi/kulttuurikuntoilu


KUPITTAANPUISTO

Kupittaanpuisto on Suomen vanhin ja laajin kaupunkipuisto, jonne mahtuu monenlaista aktiviteettia koko perheelle. Kupittaanpuistossa on runsaiden viheralueiden lisäksi muun muassa lintupuisto, lasten liikennepuisto, Seikkailupuisto, paviljonkiravintola, maauimala ja urheiluhalli. Puisto on kooltaan huimat 24 hehtaaria.

Lisätietoja


LASTENKULTTUURIKESKUS SEIKKAILUPUISTO
Kupittaankatu 2, Turku


Kupittaanpuistossa sijaitseva Seikkailupuisto on lastenkulttuurikeskus, joka tarjoaa monipuolista kulttuuri-toimintaa lapsiperheille sekä kannustaa luovuuteen ja mielikuvitukseen. Alueeseen kuuluva laaja vehreä leikkipuisto on oiva piknikpaikka. Puiston halki kiemurteleva puro kutsuu kahlaamaan ja vesileikkeihin. Seikkailupuiston Liikennekaupungin minikaupungista löytyvät sekä pienikokoinen Tuomiokirkko että Turun linna.

Lisätiedot:
turku.fi/seikkailupuisto


LUOLAVUOREN LUONNONSUOJELUALUE
Ilpoisten kaupunginosan ja Luolavuoren vesitornin välinen metsäalue

Luolavuori oli ennen muinoin rosvojen ja karkulaisten piilopaikka ja nykypäivänä Luolavuoreen on perustettu Suomen 100 -vuoden kunniaksi luonnonsuojelualue. Alueella on luolia, hautaröykkiöitä sekä vanha Turun kaupungin rajakivi. Retki luoliin on hyvä aloittaa esim. Luolavuorentien kuntoradan alusta.

Lisätietoja


MAAUIMALAT

SAMPPALINNAN MAAUIMALA
Volter Kilvenkatu 2, Turku

Samppalinnan maauimala palvelee uimareita, vesijuoksijoita, uimahyppääjiä ja muuten vaan pulikoivia. Myös auringonottajille on tilaa, ja pikkuväelle on oma lasten allas.

KUPITTAAN MAAUIMALA
Blomberginaukio 2, Turku

Lapsiperheiden rakastama Kupittaan maauimalassa on iso liukumäki ja tilaa polskia ja peuhata vedessä.

Kummassakin maauimalassa viihtyy vaikka koko päivän. Mukaan voi ottaa omat eväät tai ostaa kahvilasta.

Lisätiedot:
turku.fi/liikunta


MUSEOT

Aboa Vetus & Ars Nova -museo
Apteekkimuseo & Qwenselin talo
Biologinen museo
Ett Hem -museo
Merikeskus Forum Marinum
Kuralan Kylämäki
Luostarinmäen käsityöläismuseo
Sibelius-museo
Turun tuomiokirkko ja tuomiokirkkomuseo
Turun linna
Turun taidemuseo
Wäinö Aaltosen museo
Turun terveydenhuoltomuseo

Lisätietoja: turunmuseot.fi


TURUN KAUPUNGIN ULKOVEISTOKSET JA YMPÄRISTÖTAIDE

Turun kaupunkikuvassa on lähes 100 Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaa ulkoveistosta ja ympäristötaideteosta. Perinteisten monumenttien ja esittävien veistosten lisäksi joukossa on osallistavaa nykytaidetta sekä väliaikaisia teoksia.

Lisätietoja


TURUN LINNA
Linnankatu 80, Turku


Mahtava Turun linna on vartioinut Aurajoen suuta 1200-luvun lopulta lähtien. Korkeat harmaakivimuurit kätkevät sisälleen ainutlaatuisia hetkiä historiasta. Linnaa on historiansa aikana puolustettu ja piiritetty, käskynhaltijat ovat vaihtuneet ja Juhana-herttuan aikana linna muuttui hovielämän näyttämöksi. Esilinnan päänäyttelyssä ja tyylihuoneissa aistii elämää kautta vuosisatojen.


TURUN YLIOPISTON KASVITIETEELLINEN PUUTARHA
Ruissalon puistotie 215, 20100 Turku


Puutarha on auki ympäri vuoden, ja sen kokoelmaan kuuluu yli 5000 lajia. Kasvitieteelliseen puutarhaan kuuluu kuusi kasvihuonetta ja ulkopuutarha, jonne on vapaa pääsy.

Kasvitieteellisen puutarhan yhteydessä on kahvila, Cafe Vanha Tammi, josta saa myös lounasta.

Lisätietoja


TÄHKÄPUISTO
Petreliuksenpolku


Tähkäpuistossa rakennettua puistoaluetta on vähän yli puolet ja muu osa alueesta on pyritty säilyttämään luonnonmukaisena maisemaniittynä ja ulkoilumetsänä. Tähkäpuistossa on muuan muassa lasten leikkipuisto ja koirapuisto sekä ulkoilumetsässä pitkospuut.

Puiston laidalla sijaitsee vuonna 1980 käyttöön vihitty Henrikin kirkko ja puiston ylpeys on vuonna 1995 käyttöön vihitty ruusutarha, joka on Suomen suurin historiallisten ruusujen rosarium. Rosariumissa kasvaa noin 1600 yksittäistä pensasruusua ja eri lajikkeita on jopa 400.

Lisätietoja

VANHA SUURTORI JA BRINKKALA
Vanha Suurtori 3, 20101 Turku


Vanhan Suurtorin alue on Turun vanha kaupunkikeskusta. Siellä sijaitseva Brinkkala kuuluu vanhan Turun tunnetuimpiin rakennuksiin ja se on auki ympäri vuoden.

Brinkkalan toisessa kerroksessa on vaihtuvien näyttelyiden galleria ja talon ensimmäisessä kerroksessa toimii kotiseutu- ja käsityöyhdistyksiä sekä ullakolla mediastudio. Brinkkalan pihalta löytyy myös taide- ja käsityöputiikkeja, kulttuurialan yhdistyksiä ja kahvila. Sisäpihalla on esiintymislava, jossa järjestetään muun muassa konsertteja ja elokuvanäytöksiä.

Lisätietoja