Marttila

HÄMEEN HÄRKÄTIE
Marttilan läpi kulkee Turusta Hämeenlinnaan johtava Hämeen Härkätie. Se on vanhimpia historiallisia teitämme, jonka varhaisvaiheet ulottuvat aina 800-luvun viikinkiajalle. Reittiä käyttivät niin kauppiaat, pyhiinvaeltajat kuin kuninkaatkin – ensimmäisen kerran jo viikinkiaikoina, yli tuhat vuotta sitten.
Nykypäivänä Hämeen Härkätie on valtakunnallinen matkailutie, jonka varrelta löytyy monenlaisia kulttuuri- ja luontokohteita.

MARTTILAN JOKIPOLKU JA HIRVASOJAN LUONTOPOLKU
Kumpulanrannan luonnonkaunis jokipolku on vapaasti kaikkien käytettävissä. Polku johdattaa Marttilan entisen uimarannan ns. Kumpulanrannan näkymiin ja Hakaniitylle upeaan Paimionjoen koskimaisemaan.
Hirvasoja on yksi Paimionjoen suurimmista sivuhaaroista. Sen valuma-alue on 32 km2. Hirvasoja laskee Paimionjokeen Hirvaksen kylässä Marttilassa.
Lisätietoja

MARTTILAN KIRJASTO
Härkätie 723, Marttila
Pääsuunnittelija Matti Haapajärvi, arkkitehtitoimisto JMH Oy
Valmistumisvuosi 2013
Lisätietoja

MARTTILAN KORVEN ERÄREITISTÖ
Lähes erämaisessa maastossa soiden ja metsäsaarekkeiden maisemassa kulkeva eräreitistö. Reitistön varrella mm. nuotiopaikkoja ja laavuja. Eräreitistön lähtöpaikat Heikolan Huhtaanmajalla ja Palaisten uimarannalla. Kuljettavissa eripituisia reittivaihtoehtoja viidestä kolmeenkymmeneen kilometriin.
Lisätietoja

MARTTILAN KOTISEUTUMUSEO
Härkätie 720, Marttila
Marttilan kotiseutumuseo on sijoitettu entisiin viljamakasiineihin, jotka rakennettiin keisarin käskykirjeellä vuosina 1852-1859. Makasiineihin varastoitiin siemen- ja syömäviljaa katovuosien varalle.
Lisätietoja

MARTTILAN NUORISOSEURANTALO
Härkätie 1461, Marttila
Marttilan Nuorisoseura on perustettu 1896.
Nuorisoseuran seurantalo on rakennettu vuosina 1918-1919 lahjoitusmaille. Lahjoittajina olivat Kaunelan tilan omistajat Ida ja Kaarlo Lähteenmäki ja Ylitalon tilan omistaja Oskar Ylitalo. Vihkijäisjuhlaa vietettiin sunnuntaina 12.10.1919. Talon on suunnitellut arkkitehti Onni Touru ja se on Marttilan Nuorisoseuran omistuksessa.

MARTTILAN TAISTELUN MUISTOMERKKI
Härkätie 945, Marttila
Nuijasota oli viimeinen ja laajin niistä talonpoikaislevottomuuksista, joita jatkuvat sotarasitukset synnyttivät Venäjää vastaan käydyn sodan aikana. Marttilan taistelu käytiin nuijasodan jälkiselvittelyiden yhteydessä 29.8.1599. Tapahtuman muistomerkki sijaitsee Mäntsälän kylässä Härkätien ja Paimionjoen välisellä kaistalla. Muistomerkin pystytti vuonna 1934 Marttilan Suojeluskunta.

NOSTALGIA-MUSEO
Heinojantie 44,
Museo antaa monipuolisen kuvan entisaikojen ihmisten elämästä, työtavoista ja välineistä maa- ja kotitaloudessa.
Lisätietoja

PYHÄN MARTIN KIRKKO
Kirkkotie 3, Marttila
Marttilan Pyhän Martin kirkko on vihitty käyttöön vuonna 1765 ja on kolmas kirkko samalla paikalla. Nykyisen kirkon perustuksiin on käytetty edellisten kivisakariston kiviä. Kirkon on suunnitellut Antti Piimänen. Länsipäätyyn on rakennettu myöhäisbarokkityylinen kellotapuli. Alttaritaulun on maalannut hovimaalari R. W. Ekman. Nykyiset, mekaaniset urut on rakentanut Hans Heinrich.

PYHÄN MARTIN PATSAS
Härkätie 773, Marttila
Marttilan kunta on saanut nimensä muinaisen Uskelan kirkon suojelupyhimyksen, 300-luvulla eläneen Toursin Pyhän Martinuksen mukaan, joka tunnetaan erityisesti sotilaiden suojelijana. Ensimmäinen kirjallinen maininta Marttilasta on vuodelta 1409. Pyhä Martti on kuvattuna Marttilan kunnan vaakunassa, ja patsas Marttilan kunnantalon edessä on marttilalaisen taiteilijan Arto Ali-Eskolan työtä.

TIIPILÄN NUMMEN MESTAUKSEN MUISTOMERKKI
Härkätie 720, Marttila
Marttilan kotiseutumuseon takana sijaitsee Suomen viimeisen rauhanaikaisen mestauksen muistomerkki. Antti Antinpoika Hannula tuomittiin kuolemaan isänsä taposta. Rangaistus muutettiin kuitenkin elinkautiseksi, mutta Antti Hannula tahtoi sovittaa tekonsa kuolemalla. Mestaus tapahtui kirveellä 22.10.1824.