Masku


ASKAISTEN RITARIPUISTO
Askaistentie 785, Askainen


Louhisaaren kartanolinnaan johtavan tien risteyksessä ja Askaisten aateliskirkkoa vastapäätä sijaitsevassa ritaripuistossa on jokaisella 191 ritarilla Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi, ja alueen keskuselementtinä on yhteinen Kunniakivi. Ritaripuisto tekee kunniaa Mannerheim-ristin ritareille, mutta samalla se on myös arvostuksen osoitus koko veteraanisukupolvelle, heidän saavutuksilleen sekä sille ajalle ja hengelle, jota he edustavat.

Lisätietoja


ASKAISTEN KIRKKO
Askaistentie 788, 21240 Askaine
n

Askaisten uusklassista tyyliä edustavan kirkon rakennutti Louhisaaren kartanon omistaja kenraalikuvernööri Herman Klaunpoika Fleming vuonna 1653 Louhisaaren kartanon kappelikirkoksi. Louhisaari oli myöhemmin pitkään Mannerheim-suvun omistuksessa, ja myös marsalkka Carl Gustav Mannerheim on syntynyt siellä. Hautausmaalla on Mannerheim-suvun hautakappeli.

Lisätietoja


HÄRMÄLÄN ROTKO
Härmäläntie 221, Masku


Härmälän rotko on mielenkiintoinen geologinen nähtävyys Maskun ja Naantalin rajalla. Mahtavan kallion kohtisuoraan halkaiseva rotko on korkeudeltaan parhaimmillaan parikymmenmetrinen. Härmälän rotkon suuaukolla on matala, mutta laaja rakoluola.Myös itse rotkoon on syntynyt pieni luola sekä rotkon jälkeiseen jyrkänteeseen muutaman hengen mentävävaikea kulkuinen rakoluola.

Lisätietoja


KEMPPIEN TUPA
Monnoistentie 16, Lemu


Lemun keskiaikaisen kirkon vieressä
sijaitseva kotiseutumuseo, jonka erikoisuus on kesällä 2021 aukaistava lasten museo yläkerrassa. Kemppien tupa on alun perin rakennettu vuonna
1858 pitäjänmakasiiniksi eli katovuosia varten varustetuksi lainajyvästöksi. Museoksi rakennus uudistettiin arkkitehti Ilmari Wirkkalan johdolla vuonna 1951, kun viljavarasto oli vähitellen havaittu tarpeettomaksi. Kotiseutuyhdistys Lemun Kempit omistaa rakennuksen ja se on auki kesäaikaan koronarajoitusten vuoksi tilauksesta.

Lisätietoja

KOLKANPOLKU
Askaistentie 142, 21230 Lemu


Kolkanpolkujen ulkoilureitit koostuvat kolmesta, toisistaan erillisestä reitistä. Merkityt lähtö- ja parkkipaikat ovat Lemun kirjastolla, Miiaisissa ja Seijaisissa. Reisvuoren ja Veraisten reittien varrella on kiintolaavu, ja molemmilla laavuilla on lisäksi nuotiopaikka, biokäymälä ja vastakirves. Kaikkien polkureittien varrelta on myös mahdollisuus poiketa johonkin seuraavista näköalapaikoista: Isovuori Reisvuoren reitillä, Mannuistenvuori Veraisten reitillä ja Kuuvanvuori Kuuvanvuoren reitillä. Polkureitit ovat yhteydessä toisiinsa maanteitse, ja nämä välimatkat voit kulkea vaihtoehtoisesti myös polkupyörällä. Välimatkat mukaan laskettuna reitistön kokonaispituus on noin 20 km.

Lisätietoja

LEMUN KIRKKO
Monnoistentie 18, 21230 Lemu

Lemun keskiaikainen, Pyhälle Olaville pyhitetty harmaakivikirkko on rakennettu 1450-luvulla. Lemu on aikonaan ollut osa Nousiaisten suurta muinaispitäjää, Josta se erkani omaksi hallinto- ja kirkkopitäjäksi jo keskiajalla. Kun vanhaan emäpitäjään nousi piispakirkko, pystytettiin Lemuun myös oma Olaville pyhitetty pyhäkkö.

Kirkossa on useita harvinaisuuksia, kuten ainoana maamme kirkoissa Mauno Särkilahden (Stjernkors) vaakuna, Martti Lutheria esittävä maalaus, vanha raamattu sekä merkintä Marsalkka Mannerheimin osallistumisesta rippikirkkoon. Kirkon viirissä vuosiluvut 1380, 1450 ja 1959. Alttaritaulu on Von Beckerin maalaama Ylösnousemus vuodelta 1880.

Lisätietoja

LOUHISAAREN LINNA
Louhisaarentie 244, 21240 Askainen


Louhisaaren kartanolinna on marsalkka Mannerheimin syntymäkoti.
Askainen tunnetaan parhaiten Marsalkka Mannerheimin syntymäkodistaan Louhisaaren linnasta. Louhisaaren v. 1655 valmistunut päärakennus on Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria, rakennuttaja oli Herman Klaunpoika Fleming. Louhisaaressa on myös laaja englantilainen puisto kävelyteineen.

Lisätiedot kansallismuseon sivuilta

MASKUN HARMAAKIVIKIRKKO
Maskuntie 72, 21250 Masku

Maskun ensimmäinen kirkko sijaitsi samalla paikalla kuin nykyinenkin; sen rakennusvuosisadasta ei ole tarkkaa tietoa. Maskusta ja Maskun seurakunnasta on maininta paavin kirjeissä vuosilta 1232 ja 1234.Ensimmäinen kirkko on ollut puinen ja se rakennettiin Maskun pitäjän viimeisen pakanallisen kalmiston kupeeseen Raatomäelle.

Tutkimus ajoittaa kivikirkon 1400-luvun lopulle (ks. Markus Hiekkanen: Suomen keskiajan kivikirkot 2007). Vanhasta puukirkosta on tuotu nykyiseen kirkkoon kolme esinettä: puinen Johannes Kastajan patsas(1200-l.), kalkkikivinen kastemalja ja alttarilla oleva krusifiksi(kotimainen, 1400-l). Kirkko on pyhitetty Johannes Kastajalle ja Pyhälle Ursulalle.

Lisätietoja



MASKUN MUSEO
Palsalan museo, Maskuntie 98


Maskun museo on perustettu v. 1974. Se sijaitsee Humikkalan kylässä n. 300 m Maskun kirkosta kaakkoon päin kulkevan Maskuntien (nk. Vanha Raumantie) varrella.

Museon pihapiirissä on kaksi 1800-luvun puoliväliin ajoittuvaa aittaa. Aitat ovat peruskorjattu 1990-luvun alussa ja ne toimivat museon näyttely- ja varastotiloina. Museon kokoelma on etupäässä talonpoikaisesineistöä ja esineistön kokonaismäärä on n. 1600. Lisäksi museossa on yli 450 kappaleen kirja- ja lehtikokoelma.

Museossa on erillinen näyttelytila, jossa pidetään kesäaikana taidenäyttelyitä.

Museo on avoinna kesä-heinäkuussa (8.6. alkaen)
ti–pe klo 10–16, la-su klo 12–15
(maanantaisin ja juhannuksena suljettu)
Elokuussa sunnuntaisin klo 12–15

Lisätietoja


OUKKULANLAHTI

Opastus polun parkkipaikalle on viitoitettu Kustavintien ja Lemun Kirkkotien risteyksestä

Oukkulanlahden luontoon voi tutustua Lemun Kaidanpään luontolavalta ja sen yhteydessä olevalta luontopolulta. Lintutornin yhteydessä on parkkipaikka ja tornille ohjattu polku. Kaidanpään tornille ja luontopolulle on matkaa Turusta 25 km. Turusta Kustaviin vievän tien (valtatie 192) varrelta matkaa tänne on vajaa viisi kilometriä.

Alueella retkeiltäessä on tärkeää pysyä ohjatuilla poluilla ja teillä. Alueella liikkuvan on myös hyvä tietää, että perustetuilla luonnonsuojelualueilla on rauhoitusmääräyksiä, joiden mukaan mm. tulenteko, telttailu ja muu leirielämä on kiellettyä. Samoin kasvien ja kasvinosien kerääminen ja vahingoittaminen ovat kiellettyjä. Pääosalla luonnonsuojelualueiden rantaniityistä liikkuminen on kielletty 15.4.–15.7. välisenä aikana.

LIsätietoja



RIVIERA
Vanha Raumantie 410, Masku

Maskun Riviera on keidas keskellä luontoa, jossa voit viettää aikaasi yksin tai yhdessä, pelaillen, ulkoillen tai vaikka uiden.


RUUSUTARHA
Maskuntie 98


Maskun Rosarium on perustettu keväällä 1998 Masku–Seuran toimesta. Rosarium sijaitsee Maskun keskustassa kirkon lähellä maskuntien varressa. Maksuton pysäköinti Maskun Museon pihalla.

Kokoelma käsittää yli 400 ruusua, lajeja ja lajikkeita on noin 250. Ruusut ovat pääasiassa vanhanajan pensasruusuja. ja ne on varustettu nimikylteillä. Alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee Maskun museo ja sen näyttelytilat. Rosarium on ilmainen ja avoinna kaikille kävijöille.

Lisätietoja