NaantaliCASA HAARTMAN
Luostarinkatu 3, Naantali

Casa Haartman on taiteilija Axel Haartmanin (1877-1969) ja hänen Hedvig-vaimonsa alkuperäiskunnossa säilynyt ateljeekoti. Haartman oli paitsi taidemaalari myös kriitikko, kuvittaja ja kulttuuritoimittaja. Vuosina 1923-53 hän työskenteli Turun taidemuseon intendenttinä. Italialaissävytteistä klassisismia edustavan rakennuksen suunnitteli arkkitehti Erik Bryggman vuonna 1925. Casa Haartman valmistui 1926.

Aukioloajat ja yhteystiedot, www.casahaartman.fi

KOLLOLAN KOTISEUTUTALO
Kollolantie 2, Merimasku


Kollolan kotiseututalon historia juontaa juurensa aina 1700-luvulle. Torpan sisustus on sen viimeisen asukkaan jäljiltä. Pihapiiristä löytyvät myös sauna, liiteri, navetta ja kaunis pihapiiri päärynä- ja omenapuineen ja istutuksineen.

Aukioloajat ja lisätiedot:
www.merimasku.fi


KOTISEUTUMUSEO JA NUOTTAMAKASIINI RYMÄTTYLÄSSÄ
Kirjalan kirkkotie 2, Rymättylä


Museo sijaitsee Maskulaisten maatalon alkuperäisissä rakennuksissa. Harvassa kotiseutumuseossa on jäljellä neljä alkuperäistä rakennusta: päärakennus, maitohuone, vanhanväenrakennus eli pikkutupa ja makasiini. Museoalueella on myös laka-aitta, luhti, paja, huussi, tuulimylly ja savupirtti. Pihapiiri on museon aukioloajan ulkopuolellakin tutustumisen arvoinen kohde.

Aukioloajat ja lisätiedot:
www.rymattyla-seura.fi


LUOLALANJÄRVEN LUONTOPOLKU
Järveläntie 10, Naantali


Luolalanjärvi sijaitsee kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Sen historia liittyy tiiviisti Naantalin kehittymiseen. Järvi on teollisuuden ja liikenteen ympäröimä, mikä näkyy monin tavoin järven tilassa ja sen ympäristössä. Järveä kiertää noin 3 km mittainen luontopolku ja se on oivallinen lintujen seurantaan: rannalla on kaksi lintutornia, joista toisessa on ramppi liikuntarajoitteisille.

Lisätiedot:
www.naantali.fi


LUONTOPOLKU SILMU LUONNONMAALLA
Haijaisten toimintakeskus, Suutarintie 5, Naantali


Luonnonmaa on vanhinta Naantalia. Siellä on ollut asutusta jo 1100-luvulla. Reitille vanhaan kulttuurimaisemaan pääset Haijaisista entisen koulun nurkalta. Noin 4 km pitkä polku on viitoitettu aurinkotunnuksin merkityillä kylteillä. Matkan varrella voit ihailla näköalapaikalta maisemia ja välipalan voit nauttia laavulla, jossa on myös tulentekopaikka. Reitiltä on viitoitus Villan tilan uimapaikalle, jossa voit välillä pulahtaa mereen virkistäytymään.

www.naantali.fi


NAANTALIN KESKIAIKAINEN LUOSTARIKIRKKO
Nunnakatu 1, Naantali

Naantalin kirkon historia on ainutlaatuinen Suomessa. Vuonna 1443 kuningas Kristoffer Baijerilaisen allekirjoittama vahvistuskirja merkitsi lupaa birgittalaisluostarin rakentamiselle Ailostenniemelle. Luostarin kainaloon syntyi kaupunki, Naantali, Nådens dal eli armon laakso. Kaunis ja avara kivikirkko on monelle tuttu myös konserttipaikkana. Kirkko sijaitsee aivan meren ja Vanhankaupungin rannassa ja on varmasti kaupungin tunnetuin maamerkki.

www.visitnaantali.com


NAANTALIN MUSEO
Mannerheiminkatu 21, Naantali


Museo esittelee Naantalin ja naantalilaisten historiaa viehättävässä vanhankaupungin ympäristössä. Museon suojaisaan puutarhaan voit istahtaa vaikka lukemaan ja lapsille on tarjolla rauhallinen ympäristö leikkejä varten. Museokauppa Säsongista löytyy matkamuistoja ja lahjoja. Kesän teemanäyttelyssä ”Kesämuotia kylpyläkaupungissa” esitellään muodin historiaa.

www.naantali.fi/museo


NAANTALIN TAIDEHUONE
Mannerheiminkatu 5

Naantalin vanhankaupungin rannassa sijaitsevassa kesägalleriassa on esillä viisi kolmen viikon pituista taidenäyttelyä. Kesällä 2021 nautittavana on Sini-Mari Hedbergin maalauksia ja Jarmo Virmavirran akvarelleja. Juhannuksen jälkeen näyttelyvuorossa ovat Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta SKARPIT. Loppukesän näyttelyissä nähdään Pentti Koivikon serigrafioita ja Antti Eklundin maalauksia. Galleriaan on vapaa pääsy.

www.naantali.fi

RYMÄTTYLÄN KIRKKO
Taipaleentie, Rymätty


Rymättylän kirkko rakennettiin keskiajalla kahden merenlahden väliselle kannakselle. Vanhimpana osana on pidetty sakastia, joka voidaan ajoittaa 1300-luvulle. Yksilaivainen kirkkosali on poikkeuksellisen ehyt kokonaisuus ja ihastuttava runsaine seinämaalauksineen. Rymättylän kivikirkko on omistettu Pyhälle Jaakobille, jota esittävä 1300-luvulta peräisin oleva puuveistos on harvinaisuus. Kirkossa on runsaasti muitakin keskiaikaisia puuveistoksia.

Rymättylän seurakunta

SILLIPERINNEMUSEO DIKSELI JA MYLLYMUSEO
Rööläntie 394, 21150 Röölä


Suomen ainoa sillimuseo! Rymättyläläinen Saukko-sillinkalastuslaivasto teki ensimmäisen pyyntimatkansa 1940-luvulla ja viimeisen 1970-luvulla. Silliperinnemuseosta löytyy vanhan silliperinteen, sillitehtaan ja Saukko-laivojen esineistöä ja valokuvanäyttely Kylähuoneessa.
Myllyn toiminta aloitettiin 1911. Koneet ovat vieläkin toimintakuntoisina. Laivapuusepät kokosivat aikoinaan koneet.

Aukioloajat ja lisätiedot:
www.roola.fi