Paimio

ASKALANKOSKI YMPÄRISTÖINEEN
Voimalantie 116
Paimionjoen varrella toimii yhä kolme vesivoimalaitosta. Niistä eteläisin on Askalan kylässä. Voimalaitos patoineen ja puuputkineen ovat merkittäviä maamerkkejä Paimionjokilaakson maisemassa. Entisen voimalanhoitajan taloa pitää tukikohtanaan Paimion seudun ympäristöyhdistys, joka on jo lähes 30 vuoden ajan työskennellyt Askalankosken perinnemaiseman ylläpitämiseksi. Yhdistys järjestää kesäisin mm ketoleirejä ja näyttelyitä. Ja niityllä voit nähdä lampaita!
Lisätietoja

ESIHISTORIAKOHTEITA PAIMIOSSA
Paimiosta on kirjattuna noin 80 kiinteää muinaisjäännöstä. Penimäen ja Rekottilan pronssikautisiin röykkiöihin ja Spurilan rautakautiseen kalmistoon voi tutustua kohteiden yhteydessä olevien opastaulujen avulla. Kolme muutakin Paimiossa sijaitsevaa hoidettua esihistoriakohdetta taustatietoineen löytyvät Museoviraston Hoidetut kulttuuriympäristökohteet –palvelusta.
Lisätietoja

JOKIPUISTO
Sahurintie 5
Paimionjoen rannalla, Paimion ydinkeskustan tuntumassa, on tällä hetkellä yhteinen oleskelualue ja tapahtumapaikka Jokipuisto. Viime vuosisadan puolella siellä toimi sahatoimintaa harjoittanut teollisuuslaitos, joka ehtii palaa muutamaan otteeseen. Alueen historiaan ja tämän hetken palveluihin voi pääsee tutustumaan alueella olevien opastaulujen avulla. Ja välillä voi kohottaa kuntoaan ulkoliikuntasalissa Villen Kuntokeitaassa!
Lisätietoja

KULTTUURIKÄVELYREITIT
Paimion keskustassa on omatoimiseen oastettuja reittejä omatoimiseen kulttuurikävelyyn.
PATSASTELUA VISTALLA
Reitti kiertää julkisen taiteen kohteissa keskustan eli Vistan alueella
VISTAN RAITILLA
Kuvakävelyssä pääsee näkemään miltä Paimiossa on näyttänyt entisinä aikoina.
Lisätietoja

KUNINKAANTIE
Kuninkaantie eli Suuri Rantatie yhdisti aikoinaan Turun ja Viipurin. Nykyinen Kuninkaantie-matkailutie kulkee 80 %:sti vanhalla linjauksellaan. Paimiossa Kuninkaantie on nykyäänkin havaittavissa mm Isonsillan kohdalla. Nykyisen sillan alkuperäinen versio on vuodelta 1838. Jo 1780-luvulla Kuninkaantien varrelle pystytettiin kilometripylväitä. Käsityömuseo Miilan vieressä oleva pylväs kertoo, että Paimiosta on matkaa Viipuriin 500 kilometriä.
Lisätietoja

PAIMION KIRKOT JA HAUTAUSMAAT
Paimiossa on kaksi kirkkoa, ydinkeskustassa sijaitseva harmaakivestä 1600-luvun lopulla rakennettu Pyhän Mikaelin kirkko sekä Paimionlahden tuntumaan 1920-luvun lopulla valmistunut Pyhän Jaakobin kirkko, jonka suunnitteli Lars Sonck. Molempien kirkkojen yhteydessä on myös hautausmaa ja Jaakobin kirkon vieressä myös Rehbinder-suvun mausoleumi eli hautakappeli. Aivan Paimionjoen tuntumasta löytyy myös vanha Räpälän kirkonpaikka muistomerkkeineen.
Lisätietoja

PAIMION MUSEOT
21530 Paimio
Paimiossa on neljä ainutlaatuista museota. Näyttelyiden lisäksi museorakennukset sekä niiden ympäristöt ovat kohteita, joihin voi omatoimisesti tutustua koska vaan.
AUGUST PYÖLNIITUN MUSEO (Maljamäentie 132)
Pyölniittu oli itseoppinut tiedemies ja kyläoriginelli. Museossa voi tutustua hänen hänen vaatimattomaan elämään.
KÄSITYÖMUSEO MIILA (Kirjakuja 2)
Pieni ja kodikas käsityömuseo vanhassa funkistalossa.
PAIMION KOTISEUTUMUSEO (Sähköyhtiöntie 198)
Seitsemästä talonpoikaisesta rakennuksesta koostuva ulkomuseoalue.
PAIMION SÄHKÖMUSEO (Vistantie 24a)
Sähkön historiaa jyhkeässä graniittikivimakasiinissa.
Lisätietoja

PARANTOLAN POLKU
Ruokolinnantie 30
Parantolan Metsäpolku on Paimion parantolaa ympäröivään metsään kesällä 2021 valmistuva opastettu polku.
Polun varteen pystytetään parantolan ympäristön historiasta kertovia opastauluja. Polun varteen tulee myös penkkejä ja laavulla voi omia polttopuita käyttäen grillata.
Polun toteuttaa Parantolan Metsät ry, joka hankki parantolaa ympäröivät metsäalueet lahjoitusvaroin turvatakseen niiden säilymisen.
Lisätietoja

VÄHÄJOKIPOLKU
Ahdetie 16, Paimio (lähtöpaikka)
Paimionjoen sivuhaaran, Vähäjoen varrelle vuonna 2019 valmistunut, noin 1,5 km pitkä valaistu ulkoilureitti. Sen varrella on kolme opastaulua, joissa valotetaan alueen luonnon erityispiirteitä ja historiaa. Reitiltä on myös hyvät yhteydet Paimion Jokipuistoon (Sahurintie) sekä Oinilan Jokipolulle (Sähköyhtiöntie 4).
Lisätietoja