Parainen


KÄVELYRETKI PARAISTEN VANHALLA MALMILLA
Lähtö: Runeberginranta 6, Parainen


Vanha Malmi on Paraisten historiallinen keskus joka yhdessä keskiaikaisen kirkon kanssa muodostaa kansallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön. Älypuhelimesi avulla voit tutustua tähän kiehtovaan kaupunginosaan, sen mielenkiintoisiin henkilötarinoihin ja historiallisin rakennuksiin! Kylttien QR-koodeja lukemalla avautuu tarina Vanhalta Malmenilta!

www.historiarum.fi


WESTERHOLMINPOLKU NAUVOSSA
Lähtöpaikka: Etäläsatama, Nauvon kirkkokylä

Westerholminpolku vie sinut viehättävälle vaellukselle Ernholmin halki. Polu on 2.8 km ja korkeusero vaihtelee 1 metristä mpy kokeimpaan pisteseen korkeudeltaan 42 metriä mpy. Polun varrelta löytyy 14 tiedotustaulua. Jitukast-kallion laella sekä pronssikautiselle hautaröykkiölle nousevalla polulla on apuköysi nousun helpottamiseksi. Saaren kulttuuripolku on omistettu taitelija Viktor Westerholmille joka nuorudessaan vietti kesiä saarella.


PALJASJALKAPOLKU KORPPOOSSA
Lähtöpaikka: Österretaistentie 120, Korppo


Paljasjalkapolku on ympäristötaiteeseen ja paikkasidonnaisiin teoksiin keskittyvä tapahtuma. Tapahtumassa yleisöllä on mahdollisuus perehtyä ainutlaatuiseen saaristoluontoon samalla kun he tutustuvat uusimpaan, ympäristön ehdoilla tehtyyn nykytaiteeseen. Jokaisen näyttelykokonaisuuden teemat tarkastelevat ihmisen ja luonnon välistä suhdetta eri näkökulmasta.

www.barfotastigen.com


PARAISTEN KOTISEUTUMUSEO
Storgårdinkatu 13, Parainen


Museomäellä on kymmenkunta rakennusta, jotka valaisevat Paraisten historiaa eri vuosisadoilta. Vierailulla voi esimerkiksi tutustua laivamiehen torppaan, maavuokralaisen tupaan, entisajan kouluhuoneseen sekä 1920 ja 40-luvun asuinoloihin. Keskeltä pihaa löytyy komea Kirjala Norrgård, joka on tunnettu Lenin-huonestaan. Museokaupasta voi ostaa matkamuistoja ja lapsille on hyvät mahdollisuudet leikkiä pihalla.

www.pargashembygdsmusem.fi


PARAISTEN TEOLLISUUSMUSEO
Kaivostie 1, Parainen

Paraisten teollisuusmuseo kertoo Paraisten Kalkkivuori Osakeyhtiön toiminnasta paikkakunnalla. Museon pihalta löytyy huikeat näkymät avolouhokseen. Geologinen perusnäyttely ”2000 vuosimiljonaa” on kertomus paikkakunnalle niin tärkeän kalkkikiven pitkästä historiasta. Museopuodissa on myytävänä uniikkeja matkamuistoja.

Lisätietoja


KORPPOON KOTISEUTUMUSEO
Strömmavägen 39, Korppoo


Taianomainen paikka jossa näkyy udeiden vuosisatojen historia. Täällä mieli lepää ja samalla voi oppia siitä miten ihmiset ennen asuivat täällä. Museon idyllisten rakennusten sisällä piilevät uniikit historialliset kokoelmat.

www.korpohembygd.fi


NAUVON MERENKULKUTALO
Kirkkopolku 3, Nauvo


Nauvon merenkulkutalon näyttelyssä tutustutaan paikkakunnan ylväisiin merenkulkupereinteisiin 1800-luvun alusta tähän päivän asti. Näyttely kertoo sanoin ja kuvin laivanrekennuksesta. aluksista, varustamoista ja miehistöstä. Erikoisnäyttelyt: Nauvon kotiseutuyhdistys valokuvanäyttely ”Nauvo ennan ja nyt” ja Tomy Westin laivamallit.

www.parainen.fi/museot


HOUTSKARIN SAARISTOMUSEO
Näsby, Houtskari


Houtskarin saaristomuseon kymmenet rakennukset sijaitsevat Näsbyssä aivan kirkon tuntumassa. Museokokonaisuuden avulla halutaan kuvata saaristolaisten elämää ja todelllisuutta entisenä aikoina asettamalla näytteille veneitä, moottoreita, kalstusvälineitä ja muista käyttö esineitä.

Kesänäyttely: TH Norlingin merilliset maalaukset.

www.parainen.fi/museot