Rusko


VAHDON LAINAMAKASIINIMUSEO
Vahdontie 1503, Rusko


Lainamakasiini on suljettu poikkeuskesällä 2020. 

Tiettävästi ainoa Suomessa alkuperäisenä säilynyt makasiinirakennus esittelee entisajan viljan mittausta, säilytystä ja lainausta. Yläkerrassa Vahto-seuran ”Hummani hei” -kesänäyttely luo katsauksen suomenhevosen historiaan kansakuntamme osana, ystävänä sekä työ- ja harrasteparina. Myytävänä kirjoja, postikortteja ja T-paitoja. Kahvia ja pientä tarjottavaa aukioloaikoina, maksuton sisäänpääsy.

kotiseudut.fi/vahtoseura


VAHDON KIRKKO
Kanttorilantie 1 21310 Vahto


Vahdon nykyinen kirkko valmistui vuonna 1804. Sen piirustukset on laatinut Tukholman intendenttikonttori, allekirjoituksena S.J.v Engeström. Kirkko on rakennettu hirsistä. Vuonna 1873 kellot siirrettiin erillisestä kellotapulista kirkon yhteyteen rakennettuun kellotorniin.

Kirkon vanhin esine on puinen krusifiksi vuodelta 1665. Käytössä oleva alttaritaulu on Teodor Schalinin maalaus vuodelta 1906. Kirkko on peruskorjattu sisältä vuonna 1999. Kirkkoon mahtuu noin 225 henkilöä.


RUSKON KESKIAIKAINEN HARMAAKIVIKIRKKO
Ruskon Kirkkotie 17 , 21290 Rusko


Maria Magdalenan kirkko on valmistunut noin vuonna 1447. Kirkkosali on yksilaivainen pitkäkirkko. Kirkko mainitaan erikoisen arvokkaaksi neljän tähtiholvinsa vuoksi. Sakaristo on kirkkoa vanhempi, asehuone nuorempi. Ruskon kirkkoa ei ole yritetty saattaa ”uusvanhaan” asuun, vaan eri vuosisatojen ja sukupolvien työ on jätetty näkyviin. Jykevät kiviseinät ja kattoholvit ovat säilyttäneet muiston katolisesta keskiajasta. Kirkkoon mahtuu 240 henkilöä.


KURJENRAHKAN KANSALLISPUISTO
Pysäköintipaikat: Töykkälä, Vällintie, Rusko; Vajosuo, Vajosuontie, Rusko


Laajudeltaan 29 m2 kansallispuisto tarjoaa 1-6 km mittaisia merkittyjä reittejä. Yhdessä Kuhankuonon retkeilyreitistön ja Suokullan reitin kanssa alue muodostaa 300 km reittikokonaisuuden. Runsas suolinnusto ja ikimetsää. Lemmikit on pidettävä kytkettyinä. Osassa aluetta liikkumisrajoituksia. Puiston tunnuseläin on kurki.

Lisätietoja Metsähallituksen sivuilla:
www.luontoon.fi/kurjenrahka


KETOSEN TORPPA, RINDELLIN MÄKITUPAMUSEO, ESINEMUSEO
Ohjaluodontie 2, Ruskon kirkkotie, Ruskon kirkkotie


Ketosen torpalta keskustasta, Ruskon museolta ja Rindellin mäkituvalta kirkon vierestä löytyvät QR-koodit ja lisätietoa kohteista. Rusko-seuran sivustolta löytyvät kulttuurikätköjen koordinaatit. Tapahtumakalenterin ohjelmat ovat joko siirretty myöhempään ajankohtaan tai peruttu.
Perinnekorjauskoulua järjestetään Rindellin mäkitupamuseolla tänäkin vuonna. Seuraa tiedotelehti Ruskolaista.

www.rusko-seura.fi