Somero


BADDINGIN KIOSKI
Helsingintie 925, 31460 Hirsjärvi


Baddingin kioski on laulaja Rauli Badding Somerjoen (1947–1987) muistokohde Somerolla. Pienestä kioskista on tullut yksi Someron tunnetuimmista nähtävyyksistä. Sen perustivat Rauli Somerjoen vanhemmat Gunnar ja Elina Somerjoki. Koko Somerjoen perhe, myös Rauli, osallistui kioskin toimintaan. Kymmenen vuotta laulajan kuoleman jälkeen kioski avattiin vuonna 1997 Someron Yrittäjät ry:n toimesta. Kioski on auki kesäisin.

Someron Yrittäjät ry / facebook / puh. 040 523 6470

BADDING-PYSÄKKI
Joensuuntie 22, 31400 Somero


Badding-pysäkki on Rauli ”Badding” Somerjoen kunniaksi pystytetty muistomerkki Kiiruun puistossa. Pysäkin ovat suunnitellleet kuvanveistäjä Seppo Manninen ja graafikko Heikki Paakkanen. Sinkitystä teräksestä valmistettu muistomerkki muodostuu tyylitellystä linja-autopysäkistä ja siihen nojaavasta yli kaksi metriä korkeasta Badding-figuurista. Veistoksen sisälle saa vapaasti mennä istuskelemaan ja sitä voi käyttää myös retkipysäkkinä.

Lisätietoja

HÄNTÄLÄN NOTKOT
Häntäläntie 322, 31450 Häntälä

 
Häntälän notkot ovat ainutlaatuinen luontokohde. Notkot ovat Rekijoen jääkauden uurtamia laaksoja, joissa on yhä laidunnuksen ansiosta erittäin laaja kasvi- ja eläinkanta. Luontopolun varrella voi kesäaikana laiduntavien lehmien lisäksi nähdä harvinaisen perhoslajikkeen, pikkuapollon. Kolmen kilometrin mittaisen luontopolun varrella sijaitsee laavu, jossa voi nauttia eväitä. Notkoissa järjestetään tilauksesta opas- ja ohjelmapalveluita. Luontopolku on avoinna toukokuusta lokakuun puoleen väliin.

Lisätietoja

ISO-VALKEE
Murjuntie, Somero

 
Iso-Valkeen kirkasvetinen järvi lähiympäristöineen on hyvä retkikohde lintubongareille, sukeltajille, lapsiperheille ja retkeilijöille. Luontopolun ja useiden uimapaikkojen lisäksi alueella on kaksi laavupaikkaa, joiden äärellä voi nauttia nuotion lämmöstä ja omista eväistä. Halutessaan laavuissa voi myös yöpyä. Alueella sijaitsee Someron kaupungin omistama saunamökki, joka on mahdollista vuokrata. Iso-Valkeen alue kuuluu laajempaan Natura 2000-alueeseen, joka on nimeltään Hyyppärän harjualue.

Lisätietoja
 

KIIRUUN TILA
Joensuuntie 22, 31400 Somero

 
Kiiruun talo, Kivimakasiini ja vehreä puisto toimivat kulttuurikeskuksena ja ne sopivat mainiosti taidenäyttelyiden, pienten yleisötilaisuuksien, kurssien tai kokousten pitämiseen. Kiiruun talossa järjestetään konsertteja ja matineoita ympäri vuoden ja Kivimakasiinissa on kesänäyttely.

Lisätietoja


KIVIMAKASIINI
Joensuuntie 22, 31400 Somero

 
Kiiruun tilalla sijaitseva kivimakasiini on historiallinen kohde aivan Someron keskustassa, pääkadun varrella. Kivimakasiinin rakennutti turkulainen kauppias Gustaf Adolf Löfgren, jonka aikana tilalla toimi viinanpolttimo vuosina 1869–1887. Nykyään tilassa järjestetään taidenäyttelyitä ja muita tapahtumia.

Lisätietoja


KIVIMEIJERI
Turuntie 1034, 31520 Pitkäjärvi

 
Someron Kivimeijeri järjestää näyttelyitä kuvataiteesta, muotoilusta ja valokuvauksesta, sekä niihin liittyviä kursseja. Kävijät kehuvat valtakunnan parhaiksi, muistelevat nimiä: Hiivamerikatveessa, Koivubarokki, Lasiohdakejoki, Otavan alla, Jäätulituoli, Tammisavitila, Lakeushirvi, Teräsbiorakulintu, Märkäkiiltokäsite, Paimionjoki, Valolasipesä…

Lisätietoja


SOMERNIEMEN KIRKKO
Somerniemen kirkkotie 49, 31470 Somerniemi

 
Ensimmäinen kirkko rakennettiin todennäköisesti jo v.1682. Puukirkko, luultavasti pitkäkirkko purettiin 1731 ja rakennettiin välittömästi uudestaan. Sen järjestyksessä toinen tapuli rakennettiin 1749 ja erillinen puinen, kolminivelinen tapuli on edelleen pystyssä. Nykyinen puukirkko on rakennettu intendentinkonttorin piirustusten mukaan v. 1813. Se on torniton, suorarakenteinen pitkäkirkko, jonka pitkiltä sivuilta ulkonevat keskiakselissa vastakkaiset kylkiäiset, pohjoinen sakaristo ja eteläinen eteinen.

Lisätietoja


SOMERON KIRKKO
Härkäläntie 1, 31400 Somero

 
Nykyinen kirkko on Someron neljäs kirkko. G.Th. Chiewitzin suunnittelema kirkko rakennettiin peittämättömästä tiilestä v.1859. Kirkkorakennus on ns. pitkäkirkko, jonka leveästä ja laakeakattoisesta runkohuoneesta erkanee monikulmaisen kuori-päädyn kohdalla matala sakaristo. Varhaista uusgotiikkaa edustavan kirkon seiniä jäsentävät porrasteiset tukipilasterit ja niiden väliin jäävät suuret ikkunakentät. Someron kirkko kuuluu Tiekirkko-ketjuun.

Lisätietoja


TORPPAMUSEO
Museotie 1, 31400 Somero

 
Someron Torppamuseo sijaitsee kaupungin keskustassa historiallisen Hämeen Härkätien varressa. Museo koostuu kolmestatoista 1700- ja 1800-luvun rakennuksesta, jotka on siirretty museoalueelle Somerolta ja lähipitäjistä vuosina 1955-1964. Päärakennuksena on Riutan torpan päärakennus vuodelta 1823 Someron Terttilän kylästä. Riutta oli keskikokoista suurempi torppa, ja muut museon rakennukset on valittu kuvaamaan tämän kokoista torppaa.

LIsätietoja